Ibland blir det fel fast man gjort rätt

I alla fall om man gjort rätt utifrån de förutsättningar man fått. Vi översättare är ju inte tankeläsare.

Det händer då och då att man som översättare får uppdrag där ord är ryckta ur sina sammanhang. Har man tur medföljer någon form av instruktion för hur man ska hantera detta, men i många fall har man inget annat val än att bara köra på och hoppas att någon kollar innan översättningen ska användas. Det är inte alltid det sker, som bilden här visar.

Den här boken är översatt från franska och jag är beredd att sätta en peng på att översättaren inte har fått bilderna utan bara en lista med ord som ska översättas. Då blir det så här.

Olle fick en gång ett uppdrag i den här stilen. Ett av orden som skulle översättas var ”down”. Han översatte det med ”ner” och fortsatte. I den färdiga produkten, jag minns inte längre vad det var, men troligen en katalog av något slag, stod det sedan ”Kudde fylld med 100 % ner”. Tänk vad mycket bättre det hade blivit om kunden hade skickat med hela originalet och inte bara en lista med ord.

Frågar man inte kunden då, undrar ni, om man nu får ett sådant här uppdrag? Jo, i en perfekt värld gör man ju det och de flesta av oss är så pass noggranna och angelägna om att göra ett bra jobb att vi gör vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt. Om man då råkar ut för att kunden inte svarar på mail och deadline närmar sig, då gör man vad man kan utifrån det man har fått. I ett fall som med den här boken skulle jag dock inte ha sett någon anledning att fråga eftersom det är ganska lätta och självklara ord.

(Det kan ibland bli tokigt även om det blir rätt ord. Tänk dig att du ska översätta ordet ”important” utan kontext. Du vet ju vad det betyder, men ska det vara ”viktig”, ”viktigt” eller ”viktiga”?)

Det enda jag inte blir klok på här är Y – ”yote”, är det någon som har någon idé?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s